Provincie Noord-Brabant is voor 17 gebieden, waar opgaven complex en urgent zijn, een gebiedsgerichte aanpak gestart. Dat geldt ook voor het Natura 2000-gebied De Brabantse Wal.
Er is steeds minder water in het gebied, zowel onder de grond als in vennen en beken. En het water dat er is, is van onvoldoende kwaliteit. Daarnaast zien we er minder dieren- en plantensoorten en verarmt de bodem.
Als we niets doen, wordt uiteindelijk de beschikbaarheid van schoon water, voedsel en energie onzeker en is het gebied kwetsbaarder voor bijvoorbeeld droogte en extreme regen. Daarnaast ligt er vanuit Europese en Nederlandse wetgeving de opdracht om voor Natura 2000-gebieden de natuur te herstellen en naar de toekomst duurzaam in stand te houden.
We moeten maatregelen nemen die zorgen dat bodem, water en lucht in en rondom de Brabantse Wal weer op orde komen. Dat is een lastige klus om voor elkaar te krijgen. We staan voor moeilijke keuzes met forse gevolgen. Daarom werken provincie, gemeenten, waterschappen, drinkwaterbedrijven, natuurorganisaties, de agrarische sector, defensie en andere betrokkenen hiervoor met elkaar aan een samenhangende, gebiedsgerichte aanpak.
In deze gebiedsgerichte aanpak zoeken we samen met mensen en organisaties in het gebied mogelijkheden om ruimtegebruik slim te combineren en in balans te krijgen met bodem, water en lucht. En zo bij te dragen aan een sterkere natuur, voldoende en schoon water, een goede bodem en toekomst voor de landbouw.