Lavendelhei op Kampina

Foto: Gijs Clements
20-08-2024
138 keer bekeken

De natuur mag dan onder druk staan, het is niet altijd kommer en kwel in het leven van een boswachter. Af en toe zijn er van die kleine hoopgevende ontdekkingen die het boswachtershart sneller doen kloppen.

Vorige maand werden we al verrast door een nieuwsgierige zeearend en een zwarte ooievaar boven de Kampina en stond er een groep lepelaars te slobberen in één van de Huisvennen. Dit keer was het de ontdekking van een boven verwachting grote pol bloeiende lavendelhei.

Met waadpak naar drijvende groeiplaats

“We wisten wel dat er op een drijvende bult hoogveenveenmos in het Huisvennengebied nog wat lavendelhei groeide”, vertelt Tjitske Dalderup, boswachter ecologie bij Natuurmonumenten. “Ik heb me in een waadpak moeten hijsen om dichter bij de lavendelheide te kunnen komen en de grootte van de groeiplek verraste mij." 

Ik ken nu twee plekken in de Kampina waar de lavendelhei groeit en dat is echt heel bijzonder.

Lavendelhei is een zeer zeldzame heidesoort en komt in Nederland voornamelijk in Drenthe voor. “Het is een echte soort van levend hoogveen”, vertelt de boswachter. “Ze houdt van nat, zonnig en zuur en groeit dus daar waar zich nog hoogveen vormt.

Te veel stikstof bedreiging voor lavendelhei

 “Wij hebben een aantal plekken op de Kampina waar lavendelhei de juiste condities vindt, maar het blijft een wankel evenwicht hoor”, zegt Dalderup. “Stikstofneerslag bedreigt haar leefgebied doordat berken en grassen er heel goed op groeien en zo de lavendelhei kunnen overschaduwen. Daarnaast houdt de plant van een hoge waterstand die niet teveel schommelt en juist de verdroging van de natte heide en vennen ligt nog altijd op de loer”. 

Een toekomst voor lavendelhei

Hoe lang de lavendelhei al op de Kampina groeit, is niet bekend. Al in 1949 komt de soort voor in inventarisatieverslagen. “Mogelijk groeit deze dwergstruik al heel lang op de Kampina” zegt Dalderup, “en groeien op de twee plekken die wij kennen de laatste overlevers die zich hier nog staande weten te houden. We doen er dus alles aan om de effecten van verdroging en stikstof op de Kampina te verminderen, zodat de lavendelheide hier ook een toekomst heeft”. 

Dit artikel is geschreven door Natuurmonumenten, partner van de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak. Lees het artikel hier

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen